Intervju med en före detta fotbollsspelare om livet efter karriären

Intervju med en före detta fotbollsspelare om livet efter karriären illustration

Livets resa efter en karriär som professionell fotbollsspelare kan vara både utmanande och fylld med nya möjligheter. När rampljuset slocknar och den sista matchen är spelad, ställs många idrottsmän inför frågan om vad som kommer härnäst. Vi hade nöjet att talas vid med Erik, en tidigare allsvensk spelare, om hans erfarenheter och insikter kring livet efter elitfotbollen.

Söka nya mål och passioner

För Erik, liksom för många andra idrottare, kom pensioneringen från fotbollen snabbare än förväntat på grund av en skada. Den abrupta övergången från ett organiserat, målmedvetet liv till en tillvaro med osäker framtid, var inledningsvis svår att hantera. ”Fotbollen hade varit min värld i så många år. Plötsligt kände jag mig förlorad utan den dagliga rutinen av träning och matcher,” säger Erik.

Men, efter den inledande chocken, började Erik sakta men säkert hitta nya passioner och sätt att utmana sig själv. Han tog upp gamla hobbyer, som att spela gitarr och laga mat, men hittade också nya intressen. ”Jag började faktiskt njuta av att ha mer tid att utforska andra saker som jag alltid hade varit nyfiken på men aldrig haft tid för under min aktiva karriär,” berättar han.

Anpassa sig till en ny identitet

När man lever så lång tid som professionell idrottare, kan ens identitet bli starkt sammanflätad med ens prestationer på planen. ”Efter att ha varit ’fotbollsspelaren Erik’ så länge, var det svårt att föreställa mig själv som något annat,” minns Erik. Han beskriver hur han kämpade med en känsla av förlust av självkänsla och mening när han slutade spela.

För att hantera denna övergång började Erik arbeta med en karriärcoach och en terapeut. ”De hjälpte mig att förstå att jag fortfarande hade mycket att erbjuda och många färdigheter som jag kunde överföra till andra områden. Det var en process, men steg för steg, började jag bygga en ny förståelse för vem jag var, utanför fotbollen,” förklarar Erik.

Att hitta en ny karriär

För många idrottare, är nästa stora utmaning att hitta en ny karriär att satsa på. Erik hade alltid varit intresserad av sport och hälsa, så han bestämde sig för att utbilda sig till personlig tränare och fysioterapeut. ”Jag ville fortfarande vara nära sporten och hjälpa andra att förbättra sina färdigheter och återhämta sig från skador,” säger Erik.

Han satsade hårt på sin utbildning och efter flera års studier och praktik började han arbeta på en välrenommerad idrottsklinik. ”Det var en fantastisk känsla att kunna använda min erfarenhet och mitt kunnande för att hjälpa andra. Det var också givande att fortsätta att utvecklas och lära mig nya saker varje dag,” berättar han.

Lära sig av motgångar och bygga nya drömmar

Erik erkänner att livet efter fotbollen inte alltid har varit lätt. ”Det finns dagar när jag fortfarande saknar den intensitet och gemenskap som fotbollen förde med sig,” säger han. Men han lägger snabbt till att motgångarna också har lärt honom mycket. ”Jag har blivit mer ödmjuk och förstått att livet inte alltid går som man planerar. Men varje motgång har också gett mig en chans att växa och hitta nya drömmar,” konstaterar han.

Erik rekommenderar andra som står inför liknande övergångar att vara öppna för förändring och att våga söka hjälp när det behövs. ”Det är okej att känna sig förvirrad och osäker. Det viktigaste är att inte ge upp och att fortsätta sträva efter att hitta mening och glädje i de nya kapitel som livet erbjuder,” avslutar han.

Livet efter en professionell idrottskarriär kan vara en tid av omställning och upptäckt. För Erik har det inneburit att hitta nya sätt att utmana sig själv, upptäcka nya passioner och bygga en ny karriär. Hans resa visar att det finns många vägar till ett meningsfullt och givande liv, även efter att den sista matchen är spelad.